22.4.07

Panggil Saya Jutawan!

Semalam, Hon mya birthday, kitorang pergi sambutnya sekali dengan Lawan Cahaya yang akan menyambut hari jadinya pada hari esok. Kitorang plan nak makan buffet kat itu Bangsar Seafood Garden, tetapi itu tempat dah fullhouse, so, kitorang pun lepak sekitar Bangsar dan end up kat Bangsar Shopping Centre. At first, nak makan itu "Chabai", tetapi penuh jugak.

Jadi, kitorang pun pergi rayau-rayau, tengok mana lagi boleh kita menjamah kat building itu. Oleh kerana "Besar Ekor Rata" mya kaki sakit, so, kami suruh dia duduk di "Chabai" sementara kitorang pergi cari tempat lain.

Setelah rayau sana sini, akhirnya, kitorang buat decision nak makan kat sebuah restoran yang ada stimbot dan ala carte - Coca Cola. Tengok menu yang dipamerkan kat luar, macam tak mahal-lah; tapi, bila masuk ke dalam, bukan main mahal. Tapi, takkan nak cabut, kan? Malulah!

So, kirorang 9 orang order satu set makanan untuk 6 orang, dan tambah dua pinggan nasi goreng. Oleh kerana makanan terhad, kami terpaksa jimat-jimat. Ketam tak sampai seekor, kena "lima ekor kuda bahagi mayat" kepada 9 orang, lu ajar gua macam mana? Udang 6 ekor saja, daripada 9 orang yang hadir, 3 orang perlu "berkorban", akibatnya semua orang pun macam anak dara yang nak "buat" untuk kali pertama - segan silu, tak berani nak makan.

Walaupun makanan macam tak berapa cukup, tapi, lepas minum itu stimbot mya sup sebanyak 4 mangkuk, gua pun dah kira kenyang-lah. Lepas itu, kami 9 orang berkongsi dua keping kek hari jadi kecil sebesar handphone Sony Ericson T610: setiap orang lebih kurang secebis saja, tapi, itu pun tak dapat habiskan.

Akhirnya, sampai ke "arus tinggi", iaitu masa buat bayaran! Fu-yoh, bukan main "murah"! End up, kami setiap orang kena bayar RM60 untuk makan malam itu! Woh, hidangan yang kedua paling "murah" dalam seumur hidup saya! Anyhow, seronok juga, sekali-sekala buat begitu. Kan orang cina yang dulu-dulu pernah berkata "Orang tu, kalau tak ringan-ringan dan gila-gila sikit, zaman muda akan sia-sia saja"

Tapi, kesimpulannya, rakyat Malaysia memang kaya!

Labels:

5 Comments:

Blogger 逆光飞行 said...

哎,说起昨晚,可真不好意思!真的让大家大出血了!说起来我也是间接造成大伙儿光顾那间‘黑店’的祸首之一,真是罪该万死啊。最惨的该是青煌(名字正确吗?)这一对了,两人吃了‘到喉不到肺’的那么一餐竟然花了百二块!

大家,对不起,谢谢你们啦。下回谁生日预我一份。(我想你们不会漏了我的,哈!)

4/22/2007 07:33:00 pm  
Blogger Way said...

別客氣啦!其實,如果以兩個人的份來算,才三十而已,還不算太太貴。前年,HON 一人就吃掉我們的 RM50,阿福仔一人也吃掉了 RM60。但,無可否認,清煌夫婦是慘了點。沒辦法,和我作朋友就會惹上這種麻煩!

我們講情,不講金,哈哈!

4/22/2007 08:54:00 pm  
Blogger 苏完尼瓜尔佳•明轩 said...

哇!
最近的人民越来越宽裕了,
而本宫却要自掏腰包装修储秀宫,
该劝劝加重税赋了!
哈哈!

4/23/2007 01:07:00 am  
Blogger 小莊 said...

看到我眼珠快脱窗,马来文!
得到的讯息是“大马人(特别是大学生)消费能力真是非一般”,呵呵。

4/23/2007 03:04:00 am  
Blogger Way said...

嘿,朋友,我們只是偶爾放縱,并非天天揮金如土欸;再說,那純屬無心之錯。別那樣講我們咧,我們會傷心的,畢竟我們都是少不經事的黃毛小子!再說,只有我一個人還在求學,其他人都是工作人士了。

4/23/2007 01:07:00 pm  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home